Együttműködő partnerek

Tóth Eszter

Gazdasági mérnök, mérlegképes könyvelő, pénzügyi számviteli szakellenőr, okleveles könyvvizsgáló

A könyvelésből nyert adatok nem csak a beszámoló elkészítéséhez és az adók megállapítására szolgálnak.

Az ügyvezetők és a könyvelők egy része csupán erre használja, miközben számtalan olyan információ kinyerhető a könyvelésből vagy megadható ott, ami a vállalkozás vezetőjének döntéseit, döntési folyamatai segíti.

Idő vagy bevétel arányos költségek kimutatása például jelentősen megkönnyíti annak megállapítását, hogy egy termék vagy szolgáltatás rentábilis vagy sem, illetve, hogy mi hozza a vállalkozásnak a legnagyobb profitot.

Vajon a vállalkozás a számára legoptimálisabb adózási módot választotta? Közel sem biztos, de a könyvelési nyilvántartásból kikalkulálható, hogy mi lenne számára a legjobb választás.

A számviteli törvény több helyen lehetőséget ad választásra, amivel információ hiányában a cég vezetői nem szoktak élni. Például egy pályázat vagy hitelfelvétel esetén nagyon nem mindegy, hogy a számviteli törvény vagy a társasági adótörvény szerint mutatja ki eredményét a vállalkozás. Megfelelő információk birtokában mindkét esetben lehetőség van optimalizálni.

A cég képviselőjének, valamint a dolgozókkal folytatott beszélgetések során számtalan olyan probléma merül fel amire nem is tudják, hogy a könyvelési adatok információt szolgáltatnak, ezzel is megkönnyítve a döntések meghozatalát.

Nagyon lényeges leszögezni, hogy a könyvelésben szereplő adatok már a múltbéli adatok. Ezekből szeretnénk a jövőre nézve következtetéseket és változtatásokat tenni. Tehát nagyon körültekintően kell eljárni, mert a jövő mindig bizonytalan ezért a vállalkozás képviselőjének hathatós együttműködésére van szükség.

Keresnyei János

Szellemi vagyon gazdálkodás, innovációs tanácsadás

Abban mindenki egyetért, hogy a modern gazdaságban az adott cégre jellemző egyedi tudás az, amely megkülönbözteti azt a piacon és versenyelőnyt biztosít.

A vállalkozásokban rejlő tudást azonban ritkán jelenítjük meg, csak esetlegesen kerül a cég birtokába és szinte sohasem a cégvagyonba, holott erre legális lehetőség van. A vállalkozások tudásvagyona az immateriális javak soron szerepel a mérlegben és a sikeres vállalkozások vagyonának átlagosan 80%-t adja.

A vállalkozásokban lévő azonosított szellemi eszközök nagymértékben átláthatóvá teszik a cég működést és kulcsfontosságú információkat tartalmaznak a társaság üzleti modelljének jövőbeni teljesítőképességéről.

Mindezen felül persze a szellemi eszközök azonosításának, értékelésének és nyilvántartásának egyik alapvető feladata, hogy a fejlesztések vagy a növekedés bizonyos költségeit beruházásként visszahelyezze a társaságba és szerepeltesse a cégvagyonban.

A szellemi eszközök láthatósága tudatosabb cégvezetést eredményez, gyorsítja a kapitalizációt és fejleszti a vállalati kultúrát, amellett, hogy ösztönzi az innovációt és védi az elért eredményeket.

A Kerko Média Kft. segítségével a tudásvagyon felmérhető, az értékes elemek azonosíthatók és szellemi eszközként a cég tulajdonába és vagyonába helyezhetők.

© Folyamatok.hu – 2023

 

Tel.: +36202533511

Email: info@folyamatok.hu

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button