Komoly vállalkozást felépíteni nemcsak egyféleképpen lehet. Van, aki egyedül kezdi, és szép fokozatosan építkezik.

Sokaknál az első lépcsőfok kimarad, mert már eleve társas vállalkozást alapítanak 2-3-4 fővel.

Van, aki lassan fejlődik, más robbanásszerűen.

Akármelyik utat is járják, az egészséges fejlődésnek megvannak a maga lépcsőfokai.

1. szint: A vállalkozó

Még mindent a tulajdonos(ok) csinál(nak).

Az első szint a kezdeti időszak, amikor a vállalkozás alapítója vagy alapítói még mindent maguk csinálnak. Ők értékesítenek, állítják elő a terméket/nyújtják a szolgáltatást, adminisztrálnak, intézik a beszerzést, számláznak stb.

Szinte minden vállalkozás így indul, és ez teljesen normális. Sőt. A tulajdonos számára rendkívül fontos, hogy ismerje a belső folyamatokat, ismerje meg a vállalkozása összes területét és az ott előforduló feladatokat. Ezek ismerete nélkül nehéz lenne a későbbiekben irányítani a munkatársakat és ésszerű elvárásokat támasztani feléjük.

2. szint: A vállalkozás

Az első munkatársak felvétele.

Kinél gyorsan, kinél lassabban, de előbb-utóbb elérkezik az a pont, amikor már embert kell felvenni, hogy a vállalkozás lépést tudjon tartani a kereslettel. Ez szinte kivétel nélkül mindenkinél elérkezik, a kérdés csak az, hogy a tulajdonos képes-e, akarja-e meglépni ezt a szintet.

Az új munkatársak felvétele egyben azt is jelenti, hogy a korábban a tulajdonos által végzett feladatokból delegálni kell az új embernek. Itt bizony el kell tudni fogadni, hogy nem minden területen tud az új munkatárs a tulajdonoshoz képest 100%-ot teljesíteni. Ha legalább 80%-ot tud, akkor már jók vagyunk.

3. szint: A vállalat

Hatékony folyamatok, működési rendszer és szinte automatikus működés.

Legkésőbb 15-20 fő környékén jön el az a szint, amikor már nehéz úgy tovább fejlődni, hogy a cégvezető hoz meg minden döntést a legapróbb részletekig, és nincsenek bejáratott, dokumentált, szinte tökéletesre csiszolt folyamatok a cégben.

Ekkora létszámnál már szükséges 2-3 középvezető, aki összefogja az egyes területeket és megkapja ezekhez a szükséges döntési jogköröket.

Nem egészséges, ha ekkora méretnél még a cégvezető dönt mindenben és minden kulcsterületnek ő egyszemélyben a vezetője is. Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni, mert számtalan példa van rá, de nem egészséges, az biztos. Nem jó a cégnek, nem jó a vezetőnek és nem jó a munkatársaknak sem. Az ügyfelekről már nem is beszélve.

Ezen a szinten a tulajdonosnak már egyre kevesebb operatív feladatot kellene végeznie és főleg a cég fejlesztésén kellene dolgoznia. Stratégia, jövőkép, networking, új lehetőségek.

Ha az 1. szintről a 2. szintre szeretnél eljutni, vagy a 2. szinten akarsz egy hatékony működést kialakítani, hogy később a 3. szintet könnyebben megugord, akkor a Vállalkozz Okosan! Neked szól.

Gyere, és tanuld meg, hogyan építsd fel a vállalkozásod!

A tréning végére magabiztos és tudatos vezetője leszel a vállalkozásodnak. Pontosan látni fogod, hogy hova tartasz és hogyan fogsz oda eljutni. Olyan stabil alapokat raksz le a bizniszedben, amire folyamatos növekedést építhetsz. Ezekre az alapokra támaszkodva a vállalkozásod későbbi fejlesztését is magabiztosan fogod elvégezni.

A legfontosabb: fel tudod építeni a vállalkozásod hatékonyan működő rendszerét, ami megalapozza az önjáró működést.

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button