Sokan lesznek úgy vállalkozók, hogy nem értenek a vállalkozáshoz. Szerencsés esetben a szülők vállalkozók, és ezen tudásukat és tapasztalatukat átadva, gyermekük már egy komoly alaptudással kezdhet saját bizniszbe.

Azonban nagyon sokan nem ilyen háttérrel és hozott tudással vágnak bele, hanem a saját bőrükön tapasztalják és tanulják meg a vállalkozói lét mikéntjét. Értenek a szakmájukhoz, abban profik, de vállalkozni egy másik dolog, azt meg kell tanulni.

Az egyik kihívás a pénzügyek terén szokott jelentkezni.

Könnyű azt mondani, hogy „Nem értek a pénzügyekhez.”, ez azonban nem fog segíteni abban, hogy alapvető hibákat ne kövessen el az ember, amelyeknek sokszor súlyos ára van.

A vállalkozói lét már csak olyan, hogy egy kicsit mindenhez érteni kell, és ez alól a pénzügyek sem kivétel.

Ebben az esetben érdemes tisztában lenni néhány alapszabállyal.

1. A vállalkozás pénze nem a Te pénzed

Az egyik hibát ott szokták sokan elkövetni, hogy összemossák a vállalkozásuk pénzét és pénzügyeit a sajátjukéval. Még akkor is külön kell kezelni, ha egyébként egy nem ÁFA körös KATA-s vállalkozó vagy és alapból nem kellene külön bankszámlát vezetni a vállalkozásodnak.

Nem egészséges összemosnod a kettőt, mert nem látod a tiszta képet.

Különítsd el minden területen a magán és a vállalkozói pénzügyeidet! Vezess külön pénzügyi nyilvántartást a bizniszedről! Lásd, hogy milyen bevételei és milyen költségei vannak ( amik a vállalkozást érintik és nem Téged mint magánszemélyt), és előbbiek valóban fedezik-e az utóbbiakat úgy, hogy még marad is, tehát rentábilis-e az, amit csinálsz.

2. A bevételeid egy része mindig a láthatatlan tulajdonostársé

Ha van 100 Ft bevételed, az nem jelenti azt, hogy 100 Ft-ot el is költhetsz. Van ugyanis egy láthatatlan tulajdonostársad, aki mindig követeli a részét az üzletből. Őt állambácsinak hívják és minden forint bevételed után tartja a markát.

A legtöbb esetben nem azonnal kell neki fizetni, ami még inkább elhitetheti veled, hogy van 100 Ft-od, de ne feledd, hogy előbb-utóbb kérni fogja a részét, és ki kell tudd fizetni.

3. Legyél tisztában a fontosabb adófizetési kötelezettségeiddel és azok határidejével!

A 2. pontból kifolyólag legyél tisztában azzal, hogy a láthatatlan tulajdonostársad mikor követeli a részét. Tudd, hogy mikor, mit és mennyit kell neki fizetni! Ne hagyatkozz arra, hogy majd a könyvelőd (ha egyáltalán van) szólni fog! Olyankor van az, hogy meglepődik a vállalkozó, hogy fizetni kell és főleg azon, hogy mennyit. Azt meg végképp nem tudja, hogy miből, mert már régen elköltötte.

4. Egy kiugróan eredményes hónap még nem garancia a jövőre nézve

Én is elkövettem azt a hibát, amikor volt egy bevétel szempontjából kiugróan eredményes hónapom, hogy azt gondoltam, onnantól már mindig így lesz. Becsüld meg azt a pénzt és képezz belőle tartalékot a nehéz időkre!

5. Csak olyan dologra vegyél fel vállalkozói hitelt, ami képes kitermelni a törlesztőrészletet

A hiteltől sokan félnek, sokan viszont úgy élnek vele, mintha nem lenne holnap. Most csak a vállalkozói hitelekről beszélve a hitel jó dolog, ha megfelelő célra költöd.

Jól jöhet akkor is, ha nincs elég tőkéd egy beruházáshoz, de akkor is, ha éppen van tőkéd, de azt inkább megtartod, és a bank pénzét költöd a sajátod helyett.

Bármelyik verzió valósul meg, egy dolgot mindig tarts szem előtt. Csak olyan célra vegyél fel hitelt, ami kitermeli a törlesztőrészletet. Tehát növeli a bevételeidet, pénzt hoz a vállalkozásnak, amiből vissza tudod fizetni a tartozásod.

6. Legyen egy jó könyvelőd!

Felkészülhetsz nagyon jól a pénzügyekből, de annyira nem fogsz tudni felkészülni, mint egy jó könyvelő. Ezen felül pedig egy dolog mindig a könyvelő oldalán fog állni, mégpedig a tapasztalat. Ő biztosan több pénzügyi helyzetet, ellenőrzést, kihívást és főleg megoldást látott már, mint Te eddig, de megkockáztatom, hogy annál is többet, mint Te valaha fogsz.

Ne rajta akarj spórolni! Jó könyvelőt találni nem mindig könnyű, de ha kicsit utánakérdezel és nem elégszel meg azzal, hogy a nagynénéd szomszédja könyvelget katásokat szabadidejében, akkor találni fogsz. Ha más nem, én tudom ajánlani a sajátomat. ?

Lehetne még összeszedni tipikus hibákat, de gondolatébresztőnek ennyi bőven elég.

Emlékszem még az egyetemen az első jogi óránk első mondatára: „A jog nem tudása nem mentesít.”

Ez igaz a pénzügyekre is. A pénzügyek nem tudása sem mentesít.

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button