Kit nevezünk jó vezetőnek?

Megtanulható vagy erre születni kell?

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy kiváló, hatékony vezetőnek?

És egyáltalán, minden főnök egyben vezető is?

Nem-nem. Főnök akkor vagy, ha kineveznek azzá. Vezető pedig akkor, ha megdolgozol a rangért, és ha követnek az emberek. Olyan ez, mint a tisztelet: ki kell érdemelned.

Éppen ezért vezetőnek lenni, vezetővé válni melós dolog. Dolgozni kell magadon, hogy jó vezető legyél.

A következőkben bemutatok Neked pár példát arra vonatkozóan, hogy melyek azok az adottságok, amelyek nélkül nem lehet vezető a vezető.

Bizalom kiépítésére való rátermettség

 

A bizalom kiépítése a legfontosabb faktor. Ha nem bíznak Benned, vezetni sem fogod tudni a kollegáidat. Beszélgess velük! Tudd meg, kit mi motivál!

Ehhez szükséges, hogy ismerd a különböző személyiség típusokat és azok jellemzőit. Teljesen másképp kell közelítened egy szangvinikushoz, mint például egy melankólikushoz.

Másképpen viszonyul a kritikához egy kolerikus, mint egy flegmatikus.

Ha nem bíznak benned, nem fogadnak el vezetőnek, akkor a teljesítményük sem lesz megfelelő, hibát hibára halmozhatnak, ami sem nekik, sem neked, sem pedig a cégnek nem tesz jót.

Problémamegoldó hajlam

Cégtulajdonosként tapasztalhatod, hogy egy vállalkozásban problémák mindig voltak, és lesznek is. Elengedhetetlen, hogy a felmerülő nehézségeket minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudd kezelni.

Kommunikáció

Hallgasd meg kollégáid véleményét.

Ha problémával fordulnak hozzád, nem unalmukban teszik, és ha nem sikerül pontot tenni az ügy végére, az kihatással lehet a munkájukra. Amennyiben visszacsatolást kapnak Tőled, biztosabban, pontosabban fogják a rájuk bízott feladatokat teljesíteni.

Egy dolgot ne felejts el! Kritikát kizárólag szóban és négyszemközt közöljél!

Döntéshozatal képessége

Nem ijedhetsz meg akkor sem, ha olyan dolgokban kell döntést hoznod, amelyekkel nem leszel túl népszerű. Természetesen kérd ki a kollegáid véleményét, de a döntést Neked kell meghoznod. Tudatában kell lenned, hogy döntéseid beosztottjaidra is hatással lesznek. A felelősség pedig minden esetben a Tiéd lesz.

Következetesség

Az, hogy mennyire vagy következetes, meghatározza vállalkozásod fejlődését. Szabályrendszerek kialakításával nyugodt légkört teremthetsz, mert kollégáid mindig pontosan tudni fogják, milyen elvárásoknak kell megfelelniük.

Minden alkalmazottaddal ugyanúgy bánj, ha valamit valakinek megengedsz, azt a másiknak is meg kell engedd.

Különösen fontos, hogy mindig ugyanazért dicsérj, és ugyanazért büntess.

Delegálás képessége

Egy vezető nem attól jó vezető, mert mindent ő csinál és szent meggyőződése, hogy minden ő tud a világon a legjobban megcsinálni.

Az igazán jó vezetők körbeveszik magukat kiváló szakemberekkel, akik a saját szakterületükön még nála is jobbak és hagyja ezeket a szakembereket dolgozni.

A cégvezetőnek mindenhez értenie kell egy kicsit, de nem kell és nem is lehet a legjobb mindenben. Egy dologban kell a legjobbnak lennie és az a vezetés.

Ahhoz viszont, hogy a cégvezető valóban a vezetési teendőire koncentrálhasson elengedhetetlen a cég működését olyan alapokra helyezni, ami ezt lehetővé teszi.

Ebben nyújt segítséget a fő szolgáltatásunk.

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button