Sokszor hallom vállalkozóktól célként vagy inkább vágyként megfogalmazni, hogy egy olyan vállalkozást akarnak, ami nélkülük is működik.

Azonban hallottam már azt is, aki kifejezetten tiltakozott ez ellen, mert ő szereti, amit csinál, nem akarja lógatni a lábát, nem akarja sem eladni, sem tovább örökíteni a cégét.

A Folyamatok.hu oldalon is több helyen elhangzik az önjáró vállalkozás kifejezés, amire asszociálva a fenti példa alapján vállalkozók egyik része vágyik, a másik pedig kerüli vagy nem is hisz benne.

Mit is jelent tulajdonképpen az önjáró vállalkozás?

Valószínűleg a legtöbb (nem kényszer) vállalkozó nem azért lett vállalkozó, hogy a lábát lógatva henyéljen naphosszat és ne csináljon semmi hasznosat.

Nem tudná ezt csinálni, hiszen nem így van kódolva. Nem így vagyunk kódolva. Lételemünk, hogy alkossunk, teremtsünk, problémákat oldjunk meg és hozzájáruljunk a környezetünk jobbá tételéhez a termékünkön, szolgáltatásunkon keresztül.

Éppen ezért van sokukban zsigeri ellenállás egy olyan fogalom iránt, mint az önjáró vállalkozás, mely ellenállás tapasztalatom szerint inkább a fogalom félreértelmezése miatt van.

Az én olvasatomban az önjáró vállalkozás nem kizárólag azt jelenti, hogy már nem dolgozol benne.

Az önjáró vállalkozás egy olyan jól felépített rendszereken, struktúrán és folyamatokon alapuló cég, kiegészítve a megfelelő munkatársakkal, ahol eldöntheted, hogy dolgozol benne vagy sem.

Ha dolgozol, akkor azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz és élvezel, mivel minden mást delegáltál a megfelelő munkatársnak vagy kiszerveztél.

Ha pedig úgy döntesz, hogy elég volt, azt is megteheted úgy, hogy közben a cég vonzó célpont legyen egy vevőnek, vagy gond nélkül átadható a karmesteri pálca egy új menedzsernek, aki viszi tovább a bizniszt, miközben Te tulajdonosként továbbra is jelen vagy a vállalkozásban.

Megadja Neked a szabadságot, a választás lehetőségét.

Az önjáró vállalkozás egy lehetőség számodra, hogy megéld a vállalkozói szabadságot.

Egy biztosíték arra az esetre, ha a körülményeid úgy alakulnak, hogy hosszabb-rövidebb ideig nem tudsz vagy nem akarsz aktívan részt venni a vállalkozásod működésében, akkor se omoljon össze, hanem üzemeljen a Te visszaérkezésedig vagy egy új vezető kinevezéséig.

Elolvasva a fentieket, hogy látod a dolgot? Akarsz egy önjáró vállalkozást?

Még mindig határozott „Nem” a válaszod? Akkor lehet, hogy rossz helyen jársz. A Folyamatok.hu szolgáltatásai, tanításai nem Neked szólnak.

Azonban, ha „Igen”, akkor nagyon jó helyen vagy. Olvasd el a többi blogbejegyzést is, jelentkezz a Kisvállalkozói Rendszerépítő Tréningre vagy kérj egy személyes konzultációt!

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button