Volt már olyan érzésed, hogy egyedül vagy a vállalkozásod problémáival?

A párod nem vállalkozó, nem tudod rendesen átbeszélni vele a bizniszedet.

A munkatársaid bármilyen jó szakemberek is, de nem vállalkozók, így ezen a téren velük sem mész sokra.

A barátaid sem vállalkozók, így az üzletről nem tudtok érdemben beszélgetni, mert nem értik a kihívásaidat.

Egyedül maradsz.

Ezt hívják vállalkozói magánynak. Átbeszélnéd a felmerült kérdéseidet, megvitatnád a kihívásaidra válaszul adható megoldásokat, de nincs kivel.

Főleg akkor van így, ha még a vállalkozói karriered elején vagy, és még nincsenek olyan vállalkozó ismerőseid, akikkel időnként megoszthatnátok egymással tapasztalataitokat, nehézségeiteket.

Pedig milyen jó is az, ha beszélgethetsz olyannal, aki már járt ott, ahol Te most tartasz, vagy majd csak ezt követően fogsz tartani. Már túl van azokon a kihívásokon, amikkel Te még csak most fogsz szembesülni.

Hihetetlenül jó érzés, hogy felteheted valakinek a kérdéseidet, kikérheted a véleményét és egy nyelvet beszéltek.

Keresd más vállalkozók társaságát!

Pontosítok. Keresd olyan vállalkozók társaságát, akik bizonyos területeken előrébb tartanak, mint Te. Tőlük tudsz tanulni, az ő tapasztalataikból tudsz építkezni.

Még jobb, ha ezt valamilyen szervezett formában teszed, mert ott tuti olyan vállalkozókkal fogsz találkozni, akik nyitottak, segítőkészek és szívesen megosztják tapasztalataikat.

Egy dologra viszont mindig figyelj!

Először adj!

Akármilyen kihívásodra is keresed a megoldást, az első mindig az legyen, hogy Te miben tudsz a másiknak segíteni!

Kulcsmondat nyitásnak: Mi a legnagyobb kihívásod jelenleg a vállalkozásodban?

Biztosan Te fogsz tudni segíteni neki? Nem. De lehet, hogy ismersz valakit, aki már tudna segíteni és máris megoldottad egy problémáját.

Ezt követően örömmel fog ő is segíteni Neked, örömmel ajánl vagy mutat be ismerőseinek.

Vállalkozói közösségek

Szerencsére már sok lehetőség van Magyarországon is, ahol kisvállalkozók formálnak különféle közösségeket azért, hogy egymást segítsék.

Az egyszerűbb formái a zárt Facebook csoportok. Különböző témák köré létrejött online közösségek, ahol az adott témával kapcsolatosan segítik egymást. Ez lehet értékesítés, marketing, HR vagy bármilyen egyéb üzleti témakör.

Aztán vannak kisvállalkozásokkal foglalkozó trénerek, akiknek egy-egy programjuk résztvevői alkotnak közösségeket és segítik egymást. Vannak marketing, vállalkozásfejlesztés vagy akár egy szoftver kapcsán létrejött közösségek is.

Léteznek különféle szervezetek, akik profi hátteret biztosítanak a kapcsolatépítéshez és így építenek közösségeket. Ilyen a BNI vagy a Bizalmi Kör.

Az egymás segítésének legmélyebb és talán leghatékonyabb formája a Mastermindok, ahol kis létszámú vállalkozók alkotnak zárt csoportot és találkoznak egymással rendszeresen, hogy megoldják egymás üzleti kihívásait.

Jómagam is tagja vagyok a fenti formák közül többnek is és imádom. Jó érzés egymást segíteni és kölcsönösen megosztani azokat a tapasztalatainkat, amiket az egyikünk már átélt, a másik pedig még nem.

A saját kérdéseimen túl mindig érkezik egy olyan ötlet, inspiráció, amit egy másik vállalkozó kapott az ő kihívására válaszul, de én is be tudom építeni a bizniszembe.

Kisvállalkozói Rendszerépítő Tréning

Nem titkolt szándékom, hogy a Kisvállalkozói Rendszerépítő Tréning résztvevői között is egy hasonló közösség alakuljon ki.

Akik egy nyelvet beszélnek, egymást segítik a vállalkozásuk fejlesztésének megvalósításában. Megosztják kihívásaikat, ötleteiket, megoldásaikat egymással és közös erővel tudják mindannyijuk vállalkozását egy új szintre emelni.

Gyere el a Kisvállalkozói Rendszerépítő Tréningre és vegyél részt egy ilyen közösség kialakításában!

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button