Megrögzött önfejlesztő vagyok, de ez az információ legfeljebb azoknak új, akik most, ezzel a mondattal kezdik a gondolataimmal való ismerkedést. ?

Az önfejlesztésre fordított időm jelentős részét olvasással töltöm. Nem olvasok gyorsan, átlagosan két könyv a havi adagom.

Időnként szoktam is ajánlani könyveket a blogcikkekben (ahogy legutóbb is tettem), vagy csak hivatkozok rájuk. Most azonban úgy döntöttem, hogy mostantól minden hónap végén írok egy könyvajánlót a legfrissebb olvasási élményeimből.

Célom kettős. Egyrész ezzel is szeretném felhívni a figyelmet az önfejlesztés fontosságára. Másrészt, ha már felhívom rá a figyelmet, akkor célszerű lenne ajánlani is hozzá megfelelő tartalmat.

Természetesen kizárólag önfejlesztő, illetve valamilyen biznisszel kapcsolatos témájú könyveket fogok bemutatni.

Az aktuális merítés

Az utolsó két könyv, amivel végeztem:

Brian Windhorst – A LeBron-vállalat

Alexander Osterwalder & Yves Pigneur – Business Model Generation

Utóbbi egy kifejezetten szakkönyv, ami az itt letölthető, általam is használt Üzleti Modell Vászon elméleti hátterét ismerteti rengeteg esettanulmánnyal és gyakorlati példával.

Nem nehéz olvasmány, de azért elköteleződést igényel a téma iránt. ? Ráadásul magyar nyelven nem jelent meg, úgyhogy angol nyelvtudást igényel a feldolgozása.

A másik könyv, és ez a mai, hagyományteremtő első rész fő témája, nem önfejlesztő könyv.

Aki otthonosan mozog az amerikai profi kosárlabda bajnokság, közismertebb nevén az NBA világában, annak mind a szerző, mind a főszereplő neve ismerősen csenghet.

Brian Windhorst az ESPN sportcsatornának dolgozó NBA szakújságíró, míg LeBron Jamest talán azoknak sem kell bemutatni, akik nem követik a kosárlabda mindennapjait.

A könyv se nem önfejlesztő, se nem szakkönyv, igazából „csak” egy könnyen olvasható történetmesélés. És a „csak” itt valóban erősen idézőjeles, mivel a történetmesélés üzleti sztorikról szól komoly mondanivalókkal.

A szerző célja bemutatni, hogy egy tinédzser kora óta sztárként kezelt, azóta óriási médiafigyelem közepette élő, folyamatosan a legmagasabb szinten teljesítő sportoló, akiről már évek óta vitatkoznak a sportág szakértői és laikusai, hogy ő-e minden idők legjobbja vagy Michael Jordan, hogyan volt képes a rendkívüli sportkarrierje mellett egy olyan üzleti birodalmat kiépíteni, ami még úgy is megsüvegelendő lenne, ha csak ezzel foglalkozna.

A teljesség igénye nélkül: a jelenleg 36 éves és még javában aktív játékos, James üzleti birodalmában van médiacég, étteremlánc, filmes cég, sportügynökség, egészségiparban utazó vállalkozás.

Alapítványán keresztül társadalmi szerepvállalása is példaértékű, elég csak a szülővárosában alapított I Promise Schoolra gondolni.

Ugyan a középpontban James van mint az ismert sztár, de a történet nemcsak róla szól, hanem arról a szűk baráti körről, akikkel együtt építette fel birodalmát.

Az egyszerű történetmesélésből azonban igen komoly üzleti tanulságok olvashatók ki, melyekből minden vállalkozó tanulhat.

1. Legyen kristálytiszta víziód!

Könnyen gondolhatja azt bárki, hogy egy profi sportoló, aki a klubjától és a szponzoroktól éves szinten több tízmillió dollárt kap újonc kora óta, könnyen épít fel üzleti birodalmat.

James esetében azonban nem a pénz volt előbb, hanem az a kristálytiszta vízió, ami már akkor megvolt az ő és a legszűkebb baráti köre fejében, amikor még suhanc tinédzserként koptatták a középiskola padjait. Pontosan tisztában voltak vele, hogy mit akarnak felépíteni és hogyan akarják azt megtenni.

Ez a vízió abban is segítette őket, hogy nem vakították el a hirtelen jött dollármilliók, és herdálták el, mint oly sok hasonló sportoló.

2. Legyél alázatos!

Azzal is tisztában voltak, hogy a pénz önmagában nem elég. Tanulni kell a bizniszt és ezt alázattal kell tenni. Éveket áldoztak rá, hogy az üzleti élet egyes területeiről minél többet megtudjanak, megtanuljanak.

3. Törekedj a win-win-win üzletekre!

Jamesék célja a kezdetektől fogva az volt, hogy csak olyan üzletbe fogjanak bele, amellyel mindkét vagy adott esetben mind három fél (a két üzleti partner és a vevő) nyer. Sohasem kizárólag a saját érdeküket tartják szem előtt.

4. Törekedj a hosszú távú üzleti kapcsolatokra!

Szintén fontos üzletépítési elv számukra, hogy mindig hosszú távon gondolkodnak. Nem érdekli őket az azonnali nagy pénz, ha az nem eredményez hosszú távon fenntartható üzleti kapcsolatot.

5. Networking, networking, networking!

A könyvben bemutatott üzleti birodalom kiépülésének egyik kulcseleme a folyamatos kapcsolatépítés. BNI tagként pontosan tisztában vagyok ennek fontosságával és mondhatjuk, hogy a mikéntjében sem vagyok már kezdő (azért profi sem).

Azonban a könyv olvasása közben sokszor csak kapkodtam a fejemet, hogy milyen iszonyúan tudatos networking munkát végeztek a főszereplők, és hogyan bővítették folyamatosan az üzleti kapcsolataikat. Eszméletlen.

6. Társadalmi felelősségvállalás

A korábban említett iskolaalapítás csak egy a rengeteg jótékony célú kezdeményezés közül. Családok, iskolák, civil szervezetek támogatása, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolása mind-mind része a sztorinak. Jamesék mindig kiemelt hangsúly fektetnek rá, hogy adjanak abból, ami nekik megadatott (még ha nem is a szél fújta össze).

Valószínűleg még ki lehetne emelni további tanításokat a könyvből, de bennem ezek ragadtak meg legjobban.

Jó szívvel ajánlom. Minden vállalkozónak tanulságos olvasmány.

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button