Egy szűk vállalkozói körben készült felmérés eredményeit olvastam a hétvégén. A válaszokból az körvonalazódott ki, hogy a kitöltők közül sokan küzdenek az idővel. Nem kifejezetten erre irányult sem a felmérés, sem a konkrét kérdés, amelyre néhányan ezt a választ adták, tehát valószínűsítem, hogy a válaszadók még nagyobb arányánál jelent kihívást az időhatékonyság.

Munkám során is szinte mindig előjön ez a téma ügyfeleimnél és a tréning résztvevőimnél egyaránt.

Több oka lehet

Az időhiány érzésének kialakulása több okra vezethető vissza, amelyekről részletesen beszélek egy hamarosan elérhetővé váló időhatékonysági tréningemen.

Egy ilyen okról már írtam nemrég, és egy másik okhoz is találtam egy tökéletesen hozzá illő idézetet.

„Nem mindig az a legfontosabb, ami a leghangosabban kiabál.” – Bob Hawke, korábbi ausztrál miniszterelnök

Sokszor beleesünk abba a hibába (én is), hogy fontosnak látszó, vagy fontosnak vélt dolgokat veszünk előre, és elhanyagolunk miattuk olyan feladatokat, amelyek ténylegesen azok.

Létezik a klasszikus mátrix, amiről már valószínűleg mindenki hallott, amelyben rendszerezni kell a sürgős, nem sürgős, fontos és nem fontos feladatokat.

Eisenhower-mátrix a hivatalos neve, az USA egykori elnöke, Dwight D. Eisenhower után.

Ő mondta egyszer, hogy: „Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”.

Az első lépés

Hasznos időhatékonysági eszköz, azonban a használatát meg kell előzze egy nélkülözhetetlen lépés, mely hiányában nehéz lesz eldönteni, hogy mi a fontos és mi nem az.

Ez a lépés pedig nem más, mint a célok felállítása és a tervezés. Igazából nem is egy lépés, hanem kettő.

Ha nem tudod, hova tartasz, mit akarsz elérni, akkor azt sem tudod megállapítani, hogy mi az a tevékenység, ami közelebb visz ehhez és mi nem. Más szóval mi a fontos és mi nem az.

Ha nem tudod, hova tartasz, akkor nem is fogsz oda eljutni.

Az ilyen céltalan vállalkozóknál látom, csak csinálják, amit csinálnak, ami adott esetben jó, és valamennyire növekednek is, de nincsen semmi kézzel fogható elképzelésük arra vonatkozóan, hogy mit szeretnének elérni.

Azon túl, hogy általában ezzel a hozzáállással nem lehet nagy dolgokat véghez vinni, a céltalanság következménye sokszor a kiégés.

Kicsit előre szaladtam. Visszakanyarodva az eredeti témához, jelentősen elősegíti az időhatékonysággal kapcsolatos kihívásaid leküzdését, ha tisztázod magaddal, hogy mit akarsz elérni rövid, közép és hosszútávon.

Alkalmazhatsz akármilyen módszert, technikát, ami növeli a hatékonyságodat, nem fog hosszú távú javulást eredményezni, ha a célokkal kapcsolatos első lépéseket kihagyod.

A kristálytiszta célok birtokában az időhatékonysággal kapcsolatos kihívásaid egy része sem lesz kihívás többé.

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button