Fontos számomra az önfejlesztés, és igyekszem minden fórumon hangsúlyozni ezt mások számára is. Ennek jegyében blogbejegyzéseimben sokszor hivatkozok könyvekre, vagy konkrétan ajánlok egy-egy művet. Idén januárban úgy döntöttem, hogy minden hónap végén írok egy könyvajánlót a legfrissebb olvasási élményeimből.

Ezzel is szeretném felhívni a figyelmet az önfejlesztés fontosságára, valamint munícióval is ellátlak Benneteket.

Kizárólag önfejlesztő, illetve valamilyen biznisszel kapcsolatos témájú könyveket fogok bemutatni.
A sorozat korábbi részei itt olvashatóak.

2021. február

Rohan az idő, és már február vége van. Itt az ideje egy újabb könyvajánlónak.

Ebben a hónapban mindössze egy releváns könyvet tudtam végigolvasni. Mentségemre szóljon, hogy a terjedelme jóval hosszabb, mint az üzleti könyvek többsége, a maga közel 500 oldalával.

Egy olyan vállalkozó barátom ajánlotta, akinek adok a szavára, neki pedig egy olyan vezető, aki, ha ajánl valamit, akkor azt el kell olvasni. Így az ajánlást követően szinte azonnal be is szereztem még év végén, de csak januárban jutottam el oda, hogy elkezdjem olvasni.

Ray Dalio – Elvek

A szerző Ray Dalio, a világ egyik legjobb befektetetője, vállalkozó, hedge fund menedzser. 1975-ben alapította saját lakásában a Bridgewater Associates nevű cégét, amely mára egy több, mint 1500 főt foglalkoztató nagyvállalattá fejlődött (vagy nőtte ki magát), és a Forbes értékelése szerint az USA ötödik legfontosabb magánvállalkozása. Maga az alapító pedig a világ száz leggazdagabb emberének egyike.

Nem akarok túlzásokba esni, de most azt mondom, ha csak egy könyvet olvashatnék el, akkor ezt választanám.

Dalio a vállalkozása építése során folyamatosan elveket fogalmazott meg, mely elvek segítették őt a fent említett sikerek elérésében.

Ő így fogalmaz könyvében:

„Minden áldott nap szituációk sorával vagyunk kénytelenek szembenézni, és ezekre a helyzetekre reagálnunk kell. Elvek nélkül arra kényszerülnénk, hogy egyenként adjunk választ mindarra, amit elénk sodor az élet, úgy, mintha először tapasztalnánk meg az adott helyzetet. Ha ehelyett típus szerint kategorizáljuk ezeket a szituációkat, és megfelelő elvekkel rendelkezünk az egyes típusok kezelésére, gyorsabban fogunk jobb döntéseket hozni, és ennek következtében jobb életet élhetünk…….Minden sikeres ember elvek szerint működik, ez utóbbiak segítik őket sikeresnek lenni.

Saját bevallása szerint rengeteget hibázott élete során, viszont ezen hibák elemzésével is temérdek időt töltött. Az elemzések, az önvizsgálat eredményeképpen fogalmazta meg elveit, amelyek segítenek neki, hogy újra ne kövesse el ugyanazt a hibát.

Elvek a saját maga megismeréséről, fejlődéséről. Elvek az emberi kapcsolatokról, kommunikációról, gondolkodásmódról, együttműködésről.

Elvek a munkáról, vállalkozásról, vezetésről, emberek irányításáról, szervezet felépítéséről és működtetéséről.

Szerencsére nemcsak megfogalmazta, hanem le is írta (elveit, tapasztalatait), és könyvében meg is osztja őket, így bárki számára elérhetővé teszi sikerének titkait.

Rengeteg témát és területet érint a könyv, nem véletlen a terjedelme. Részletesen és érthetően elmagyarázza minden elvnek a hátterét és a miértjét.

Művét két részre osztotta. Az első résznek Életelvek, míg a második résznek Munkaelvek a címe.

Az első rész azok számára is rendkívül hasznos tudást tartalmaz, akik nem vállalkoznak, még csak nem is vezetők, azonban szeretnék képezni, fejleszteni magukat.

A második rész már kifejezetten vállalkozóknak, vezetőknek szól, amelyben a szerző a Bridgewater Associatesnél alkalmazott módszereket és elveket ismerteti, amelyek a cégénél alkalmazott ötletalapú meritokráciának elnevezésű vezetési stílust mutatják be.

Egészen elképesztő és zseniális olvasmány. Már maga a tény is hihetetlen értékkel bír, hogy egy ilyen vezető és nagy tudású ember ilyen részletességgel megosztja az élettel és a munkával kapcsolatos elveit.

Már alig várom, hogy következő könyve a gazdasági és befektetési elveiről megjelenjen!

preloader image
Az oldal hamarosan betöltődik.
Call Now Button